måndag 26 mars 2018

Byta ojordat till jordat lampa

Köpte en lampa på loppis utan att kolla sladdarna. Har jordade uttag, kan man byta denna stickpropp till en jordad själv? Lampan är i mässing . Kan jag sätta jordad kontakt på gamla lampor ? Du får inte byta en ojordad stickpropp, se bild mot en jordad.


Enda undantaget är stickpropp till lampor som saknar beröringsbara metalldelar.

Om du köpt en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till ojordad. Därför får man inte ha en sådan gammal lampa i utrymmen där man nu har jordade uttag. Man får alltså bara ha skyddsjordade lampor eller lampor i extraisolerat . Går en utbytbar lampa sönder i en armatur får du byta den. Har en jättefin gammal jordglob med belysning som i dagsläget har ojordat uttag.


Kan man bara byta kontakten eller måste hela lampan bytas . Fick hem min fina fyndade lampa i måndags. Det är generellt inte tillåtet att byta ut en ojordad stickkontakt mot en jordad.

Det enda undantaget från regeln är sladden till lampor som saknar beröringsbara. I denna videon visar jag er hur man byter en simpel stickpropp själv. Skulle du köpa exempelvis en äldre lampa som har en ojordad kontakt och försöka sätta den i. Byta stickpropp är en åtgärd som ”hemmafixare” får göra själv. Om stickproppen därefter satts i ett ojordat uttag hade hela armaturen kunnat . Ett redan jordat uttag får du byta själv.


Ett ojordat uttag får bytas till ett likadant ojordat. För byte av ett ojordat uttag till ett nytt jordat uttag så . Har du lampor som blinkar eller fungerar onormalt? Så byter du ett ojordat och jordat vägguttag. Ofta när man köper gamla lampor är det en ojordad kontakt som man.


Gjort så med lampor o andra gamla prylar. Men om du byter till en jordad sladd , är det inte en tredje jord-sladd som ska fästas på lämpligt . De flesta gamla Foto: Yvonne Åsell lampor går att renovera så att de uppfyller dagens. Jordat eller ojordat : ”Om sladden har tre ledare, varav en grön- och gulrandig som är. Skulle byta stickpropp till dammsugaren och blev osäker på om den är. Om du har en lampa med ojordad stickpropp går det inte bara att byta ut den till en jordad DCL-propp.


LAMPOR - Byta glödlampa - Har du heta glödlampor intill brännbar textilier?

Att ha både jordade och ojordade uttag i samma rum innebär en högre risk för elolycka. Man får byta ett ojordat och jordat uttag om man är helt säker på hur man ska göra. En ojordad lampa får kopplas in i ett jordat uttag endast om den är. I sådana fall får du istället byta den mot ett jordat alternativ eller lämna in den till certifierad . Om lampan är ojordad så använder du en 2-polig kontakt (blå och brun) som den på den första bilden.


Den fungerar även i jordade uttag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.